Building

110 olive trees

110 olivos2

87 homes ASFV olives phase 2 in the Latin, constructed 2020 *1st prize at the contest
Developer: emvs in collaboration with Alfonso Sáenz (technical architect), mechanism (structure), dpi (facilities)
Photography:
elena almagro

The set consists of four basements below ground level, the ground floor plus four floors of dwellings and two penthouses recessed in south façades and this
the houses are lined up in two parallel blocks, in which the main spaces of the houses, lounges and bedrooms are arranged as a comb along the exterior walls, and the servant spaces, kitchens, and bathrooms, turn to the inner courtyard, distinctly longitudinal nuclei of communication are concentrated in the south block. the access to the housing of the north block is made via gateways lightweight enclosure of sheet metal coated with.

The building has a volume simple following the guidelines of the specific Modification plan of municipal 1997; it is a rectangular prism of five floors with two retranqueos of 3 and 6 metres above ground level in alignments south and east, and four basement levels.
By having a roof area that is not possible to exhaust with the geometry of the building and the social character of the intervention, it is necessary to obtain the greatest number of homes within the volume are able to planning.

The project seeks the maximum utilization playing with the distribution of the housing and the minimum dimension of the courtyards. The houses are lined up in two parallel blocks, in which the main spaces of the houses, lounges and bedrooms are arranged as a comb along the exterior walls, and the servant spaces, kitchens, and bathrooms, turn to the interior courtyard. This allows you to reduce the width of the patio, increasing its area in the longitudinal direction. The facade of the courtyard is a great technical wall by the flow of the building.

All homes are interns and have cross ventilation to the exterior facade and courtyard, except for the housing of corner with dual orientation on the exterior facade.
On the ground floor are located 3 of the 4 homes for people with reduced mobility in the south façade. On the north façade, 2 premises intended for general facilities of the building (plumbing and solar/acs), in addition to a local community. The premises are under the ground and his access is from the courtyard of the building.

The nuclei of vertical communication are located in the courtyard, in parallel to the gateways of communication between the blocks north and south

en_US