Building

032 olives

53 homes olives, phase 1 in the Latin, built 2015
*1.er prize at the contest promoter emvs in collaboration with Alfonso Sáenz (technical architect), mechanism (structure) photograph by Elena almagro the plot is located in The district of la Latina in Madrid, in a colony of blocks linear housing in corrala, built in the 50's on a temporary basis to alleviate the urgent shortage of housing of the time. The poor quality and the degradation of the estate, had resulted in a ghetto of drugs and crime that it was necessary an urban regeneration, as a starting point for a social regeneration.

the urban action poses by phases. The first phase occupies the most part free soil building, which allows, with minimal demolition prior to resettle the inhabitants of the next phase in the same Colony, currently in the demolition phase.

The specific planning of the scope defined for the initial phases of a rectangular block of 110×22 m wide, with floor + four floors and two penthouses recessed in all their alignments, except in the north, where they are allowed the seven sites in the alignment.

Given the social nature of the intervention and the baggy area available, the premium to get the maximum surface area for housing, which leads to distribute the housing in two parallel blocks with the main rooms arranged in a comb on the outer facades and the servant spaces to the interior patio. All homes, with cross ventilation, turn to the street as in the corralas original.

On the main facade, facing south, the zócalo, with its slim scale and the material of tile hydraulic, provides continuity between the street and the three portals of access. Serves as the base of the building, with a facade that plays with the vertical nature of the gaps and the alternation of the balconies. The south facade is also home to the nuclei of vertical communication. To minimize the visual impact of the nuclei, the coffered ladder rotate by 90 ° and are hiding in the setback of the attic, and it keeps the pace of holes by poking the inside of the balustrade of the plateau.

In its elevation north, the building rises up to 7 plants, equal in height with the blocks more modern Ride of The Olive trees. The two-storey penthouse is marked with a change of texture in the front.

The patio is a great space longitudinally crossed by the nuclei of communication translucent. The metallic finish seeks to reflect the most light possible into the service spaces and hides in his camera the vertical fixtures of the building.
the three portals connect the building through the courtyard with the two main facades, saving the height difference of 2m, and giving access to two great local community who take advantage of the space semi-basement of the north block. constructively, the building presents two solutions of facade very differentiated.

The exterior walls are made with a façade solution SATE, with the insulation on the exterior and a coating of plaster white. The facade is formally simple, with the only distortion introduced by the openings of the façade and the balconies alternate with plants, made with drawers and balusters metal in black color.

Plants attic in north are marked with a texture change, of SATE to ventilated facade with corrugated sheet, keeping the color of the façade.

The facades to the courtyard is made with a solution of ventilated façade with metal cladding sheet minionda grey. In the air chamber of 25cm is introduced to all the building facilities (mechanical removal, boilers, downspouts, water supplies, gas...) that nourish the bathrooms and kitchens of all the houses.

The sheet minionda metal coated is the catwalks of access to housing, atraviesando the backyard and allowing

en_US